Meillä on piparien paistopäiväksi vakiintunut itsenäisyyspäivä. Itse en ole oikein tyytyväinen
omiin piparkakkuihini. En ole löytänyt luottotaikinaa. Äitini ja
anoppini piparit ovat hyviä. Toiset ohuita ja kovia , toiset
paksuja ja rapsakoita. Itse kun olen kummankin taikinaaa kokeillut
tehdä, niin lopputulos ei ole sama. Sitä täydellistä taikina
reseptiä vielä metsästän.
Tänä vuonna kokeilin
Kinuskikissan pipari reseptiä. Tässä ohjeessa ei kuumenneta voita, siirappia ja mausteita, vaan ainoastaan siirappi, joka kaadetaan kuumana voin ja sokerin päälle. Semmoiseen ohjeeseen en ollut vielä törmännyt aiemmin. Taikina oli aika mukavaa käsitellä, ei tarttunut kovin alustaan ja pystyi hyvn nostelemaan pellille. Ja maistuihan se taikina hyvälle. Paistetut piparitkin olivat ihan hyviä ainakin näin tuoreeltaan, mutta... Taidan joutua vielä sitä luottotaikinaa metsästämään.
Useana vuonna olen mökinkin tehnyt,
tai linnan tai kodan tai karusellin... Joka vuosi päätän että ei
enää. Saas nähdä miten tänä vuonna käy.
Piparkakkujen historia alkaa Egyptin
faaraoiden hovin hunajakakuista, joista kehittyi nykyisien
piparkakkujen tyylisiä, kun kaukoidän mausteet saapuivat Eurooppaan. Ensimmäinen piparkakkujen mauste oli maustepippuri,
josta nimi piparkakku. Suomeen piparkakut tulivat luostareiden kautta
keskiajalla. Uusi tieto minulle oli, että piparin mallilla on väliä.
Possupipari on symboli viikinkiajan uhrileivästä, jonka avulla
jumalilta toivottiin rikkautta ja kukan mallinen piparkakku on hyvän
sadon, rikkauden ja hedelmällisyyden vertauskuva. Sydän, tähti ja
lintu ovat uskonnollisia rakkauden, uskon ja Pyhän Hengen
vertauskuvia. Meillä syödään eniten possuja ja kukkia.
Nyt sitten toivottelen piparintuoksuista Suomen 100-vuotispäivää!
Joskus toisen tekemät leipomukset ja ruoka maistuvat vain paremmilta kuin omat. Riippuen siitä onko edellisestä syömisestä kulunut jonkin aikaa. Olisikohan tästä kysymys pipareidesikin kohdalla?
VastaaPoistaHyvää Itsenäisyyspäivän iltaa!
Pipareita on niin kiva tehdä :) Kerran tein jo. Mulla on ainoa ja oikea taikina Paraisten piparkakkutaikina. Aina on tullut syötyä ne, ennemmin tai myöhemmin.
VastaaPoistaMallilla on tosiaan väliä. Teen yleensä piparin mallisia tai sydämiä, joskus enkeleitä. :) Ja piparin paksuus on myös tärkeä, paksummat ovat parempia, joskus teen pallojakin.