sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Värjäyspaja

Syksyn ensimmäinen Raita viikonloppu (tai pe-la) on takana. Oli mukava nähdä muita käsintekijöitä taas kesäloman jälkeen.

Aiheena meillä oli värjäyspaja. Käytimme reaktiovärejä, nestemmäisiä enimmäkseen. Minulla ei taaskaan ollut mitään suurempia suunnitelmia, kunhan pääsisin kokeilemaan miten tuo värjääminen tapahtuu, kun en ole ennen hommaa tehnyt, jos sitä lankojen  elintarvikevärivärjäys kokeilua ei lasketa mukaan. Nyt minulla oli mukana enimmäkseen kankaita, joita sitten perjantai-iltana taittelin ja sidoin erilailla. Kokeiltavana minulla oli puuvillakankaita, sideharsoa, vohvelikangasta ja pätkä pellavaa.


Lauantaiaamuna me suloiset myrkynkeittäjät laitoimme väripadat porisemaan. Aika yksinkertaistahan tuo värjääminen on. Apuaineina tarvittiin vain suolaa ja kiinniteaineksi villalle etikkaa ja puuvillalle soodaa. Tunnin keittelemisen jälkeen sai padasta nostella myttysiä, joita sitten jännityksellä availtiin. Ja ihmeteltiin millaisia kuvioita kankaisiin oli ilmestynyt.


Värjäsin myös hieman puuvillaista kirjontalankaa tulevaa Raita jaksoa varten. Tähän väriin olen kyllä tyytyväinen. Meillä on tämän vuoden aikana aiheen vastakohdat. Niinpä yritin saada tuosta langan väristä sopivaa siniselle farkkukankaalle. Ja se onnistui lähes täydellisesti.


Mukava viikonloppu takana ja seuraavaa jo odottelen.

1 kommentti: